Embryology

TARGET NEET > EMBRYOLOGY UNPLUGGED :

EMBRYOLOGY UNPLUGGED :
——————————————
1. Beta HCG Secreted by
A. Syncytiotrophoblast
B. Cytotrophoblast
C Both
D. None
ANSWER: A
2. Amnion is on
A. Fetal Side
B. Uterine Side
C. None
D. Both
ANSWER: A
3. Sperms are Stored in
A. Testis
B. Semniferous Tubules
C. Epididymis
D. None
ANSWER: C
4. Primary Oocyte is Arrested in
A. Mitotic Phase I
B. Mitotic Phase II
C. Diplotene Stage
D. Metaphase
ANSWER: C ( Arrested in Meiotic Phase.I >> Prophase >> Diplotene Phase )
5. Primary Oocyte is Arrested in
A. Mitotic Phase I
B. Mitotic Phase II
C. Prophase
D. Metaphase
ANSWER: C (Explanation as above)
6. 1st Polar Body forms
A. At time of Fertilization
B. At time of Ovulation
C. Before Ovulation
D. After Ovulation
ANSWER: C (36hours before Ovulation)
7. 2nd Polar Body forms
A. At time of Fertilization
B. At time of Ovulation
C. Before Ovulation
D. After Ovulation
ANSWER: A
8. Medial Umbilical Ligament is remnant of
A. Urachus
B. Rt. Umbilical Artery
C. Lt Umbilical Artery
D. Both B & C
ANSWER: D
9. Median Umbicial Ligament is Remnant of
A. Urachus
B. Rt. Umbilical Artery
C. Lt Umbilical Artery
D. Both B & C
ANSWER: A
  • REMEMBER : MEDIAL Umbilical Ligament : Rt. & Lt. Umbilical Artery Remnant
                                    MEDIAN Umbical Ligament   : Urachus
10. Ductus Arteriosus is between
A. Left Pulmonary Artery & Aorta
B.. Right Pulmonary Artery & Aorta
C. Both
D None
ANSWER: A
11. Proximal Subclavian Artery on Right develops from
A. 7th Aortic Arch
B. 4th Aortic Arch
C. Both
D. None
ANSWER: B (On Rt Side Proximal Develops from 4th Aortic Arch …. Distal from 7th Aortic Arch / On Lt. side 7th Aortic Arch )
12. Ductus Arteriosus is Present
A. Proximal to Rt Subclavian Artery
B. Proximal to Lt Subclavian Artery
C. Distal to Rt Subclavian Artery
D. Distal to Lt Subclavian Artery
ANSWER: B
13. All develop from 4th Brachial Arch Except
A. Thyroid Cartilage
B. Cricoid Cartilage
C. Arytenoid Cartilage
D. Corniculate Cartilage
ANSWER: C
14. Footplate of stapes develops from
A. 2nd Arch
B. 3rd Arch
C. Otic Capsule
D. Tubo tympanic recess
ANSWER: C
15. Reichert’s catilage forms
A. Styloid Process
B. Stapedius
C. Stapes
D. None
ANSWER: C
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Join Whatsapp Discussion Group :

MediQuest Whatsapp Group:
Only for People interested in Discussion & Sharing.. (inactive members will be removed every 15 days)

https://chat.whatsapp.com/9FpN6mdXHqLHYLqRYPFYhj

Leave a Reply